Lasertips: tekensoftware en websites

Er zijn heel veel tekenprogramma’s die je kunt gebruiken voor het aanmaken van je snijdocumenten. Gebruik in ieder geval een programma dat werk met vectoren. Enkele voorbeelden zijn:

Adobe Illustrator

Dit is onderdeel van Adobe Creative Suite, een betaald pakket waar veel designers gebruik van maken. Vanuit andere onderdelen van dit pakket, zoals Adobe InDesign en Photoshop, kun je ook prima met vectoren werken.

https://www.adobe.com/products/illustrator.html


Autodesk

Het bekende softwarebedrijf Autodesk is vooral bekend van Autocad. Dit zijn dure pakketten waar je echt heel veel mee kunt. Autodesk levert voor iPad en Mac ook het programma Graphic a € 29,95. Hiermee heb je een soort AutoCad/Illustrator Lightversie waarmee je veel basismogelijkheden in huis haalt.

https://graphic.com


Inkscape

Dit is een gratis te downloaden pakket voor zowel Mac als PC. Fijn om mee te starten als je nog niet over een tekenprogramma beschikt.

https://inkscape.org/en/


Quark XPress

Dit programma is vooral in de grafische industrie bekend, en heel veel gebruikt voor de lay-out (opmaak) van magazines en andere printmaterialen. Het is geschikt voor het plaatsen van zowel tekst als beeld, maar wel voornamelijk 2-dimensionaal. En dus minder geschikt als je bv een lamp wil ontwerpen.

http://www.quark.com


CorelDRAW Graphics Suite X8

Dit is een veelzijdig pakket, waarin wij ook veel werken. De Studentenversie heeft wat minder functies maar is ook veel goedkoper. In principe mag je deze versie alleen thuis gebruiken, en voor je studie.

http://www.coreldraw.com

 

Laat je instrueren en inspireren

Het stikt van de websites en softwarebouwers die je kunnen helpen je project nóg beter en innovatiever te maken. Hieronder volgen er een paar:

Kant-en-klare templates

Kies een verpakking, doosje, envelop, kegel, melkpak of een andere mooie template, vul jouw maten in, download de tekening en importeer deze in jouw favoriete pakket. Zo kom je sneller tot een goed resultaat.

http://www.templatemaker.nl


De dozenmaker

Vul de maten van jouw box in, kies een verbinding, vul de dikte van het materiaal in en download de tekeningen. Zo heb je weer supersnel een bestand voor jouw dobbelsteen, lade, kastje, lamp of een ander creatief product.

http://www.makercase.com


Driedimensionaal ontwerpen

Met 123D Design maak je in een handomdraai geweldige 3D-objecten. Je moet er wel even mee leren werken. YouTube is je vriend. Aansluitend kun je met 123D Make jouw 3D ontwerp transformeren tot een bestand, klaar voor lasersnijden of cnc-frezen. Wil je liever vouwen? Dat kan ook! Erg leuk om mee te experimenteren.

http://www.123dapp.com/design