Het ‘branden’ met een laserstraal zagen we in 1964 in Goldfinger met James Bond, waarin een criminele professor met een laserstraal vanuit de ruimte de wereld (en 007!) wilde vernietigen. En we kennen natuurlijk de laserwapens van Star Wars en zo.

Maar tegenwoordig worden moderne laserapparaten gewoon gebruikt in de medische wereld (laser scalpels) en in de industrie. Onze eigen moderne laser cutter, de Trotec Speedy 400, staat gewoon in onze werkplaats. Maar hoe werkt een laser nou precies?

Lasersnijden is snijden met heet licht

Waar het op neer komt, is dat een laser een heel dun straaltje superheet licht uitzendt. Een beetje als de ouderwetse infrarood-lampen met warmte tegen spierpijn, maar dan dus heel sterk en geconcentreerd.

De laserstraal is zó intens, dat het materiaal niet verbrandt, maar direct verdampt. Hoe ‘scherper’ de straal, des te minder schade aan het omliggende materiaal. Onze snijmachine heeft een keramische laserbuis, voor een heel scherp lasermes, en dus amper schroeischade rond de snijrand.

Graveren met de laser

Een afbeelding in een bepaald materiaal maken gaat eigenlijk precies als snijden. Het enige verschil is dat we minder diep gaan. Dus in plaats van door het materiaal heen te snijden, branden we alleen een laagje weg.

Welke materialen lasersnijden?

Onze machine kan heel veel materialen lasersnijden en graveren. Zoals hout, leer, acrylaat, karton en papier. Voor het graveren van letters gebruiken we vaak speciale graveermaterialen die uit twee lagen in verschillende kleuren bestaan.

Door één kleur weg te branden, komt de onderliggende kleur tevoorschijn. Wij leveren alle laserbare materialen zelf en kiezen daarbij graag voor de beste kwaliteit van onze eigen leveranciers. Maar als jij zelf iets te laseren hebt, ben je natuurlijk ook welkom.

Wij houden wel van een uitdaging!

Niet alleen plat materiaal

Veel lasercutters kunnen alleen op een horizontaal vlak werken. Onze lasersnijder heeft een zogenaamde ‘rondgraveer-module’ zodat we ook 3D-objecten aan kunnen. Denk aan glazen, bekers, flessen, deegrollers, potloden en andere ronde materialen. Zo laten fanatieke drummers vaak hun drumstokjes bij ons personaliseren. Cool!